Grenspaal Eigen jagt van Z.K.H. Prins Frederik (landmark)
Posted by: Groundspeak Premium Member Axel-F
N 52° 07.220 E 004° 21.857
31U E 593405 N 5775299
Quick Description: Landmark of former hunting area of His Royal Highness Prince Frederik of the Netherlands.(approx. 1863) at junction Schouwweg /Stoeplaan, Wassenaar
Location: Zuid-Holland, Netherlands
Date Posted: 9/20/2013 11:01:28 PM
Waymark Code: WMJ469
Published By: Groundspeak Regular Member harleydavidsonandy
Views: 2

Long Description:
Long Description:
De naam van Prins Frederik der Nederlanden duikt regelmatig op in de historie van De Horsten. Deze prins (1797-1881) was de jongere broer van Koning Willem II en bekleedde tijdens het koningschap van zijn broer de positie van veldmaarschalk. Hij kocht ook het landgoed De Paauw van de erfgenamen van Pieter Twent, tegelijk met Raaphorst, en liet het verbouwen tot een statige paleis dat het heden ten dage als raadshuis van de gemeente Wassenaar in gebruik is.
Aanvankelijk woonde hij er alleen 's zomers maar later permanent met zijn vrouw Louise, Prinses van Pruisen, zijn dochters en zoontje. Van de Duitse tuinarchitect C.E.A Von Petzold (1815-1891) is het ontwerp gekomen, dat de drie landgoederen tot één geheel maakte. (o.a. visueel verband tussen De Paauw en Raaphorst).

Prins Frederik was een verwoed jager en liet zijn jachtgebied 'afpalen'. De palen zijn nog volop te vinden in Wassenaar, maar natuurlijk ook in Voorschoten.
Bijna alle palen zijn voorzien van de tekst: "Eigen jagt van Z.K.H. Prins Frederik".
Prins Frederik liet in 1863 het jachthuis nabij de Papeweg / Rijksstraatweg bouwen, welke nu in gebruik is als theehuis. Jachttrofeeën sieren nog steeds de muren. Ook diverse jachtgilden, o.a. het Hubertus-jachtgilde, vonden hier destijds een onderkomen. Vanuit de overkapping kon men schieten op (bewegende) doelen op een "schietberg". Deze schietberg is nu door de begroeiing vrijwel onzichtbaar geworden.
Van deze grensmarkeerpalen zijn er nog ongeveer 20 aanwezig in het gebied van Voorschoten en Wassenaar.

Englisch abstract:
The name of Prince Frederick of the Netherlands emerges regularly in the history of the Horsten. This prince (1797-1881) was the younger brother of King William II.
Prince Frederick was an avid hunter and had his hunting ground marked by specific landmarks. These landmarks can still be found in Wassenaar, but also in Voorschoten.
Almost all landmarks are have the text: "Eigen jagt van Z.K.H. Prins Frederik”on IT.
In the area of Voorschoten and Wassenaar about 20 of these landmarks are still present (perhaps also not yet documented ones!)
Visit Instructions:
1. A closeup photo of the monument is required.
2. A 'distant' photo including the monument in the view is recommended.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest European Historic Survey Stones, Monuments and Benchmarks
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
There are no logs for this waymark yet.