Weerdsluis - Utrecht
Posted by: Groundspeak Premium Member Axel-F
N 52° 05.847 E 005° 06.895
31U E 644866 N 5773987
Quick Description: Midievel waterlock in Utrecht
Location: Utrecht, Netherlands
Date Posted: 2/10/2013 7:28:10 AM
Waymark Code: WMGBGN
Published By: Groundspeak Premium Member cache_test_dummies
Views: 9

Long Description:
De Weerdsluis is een schutsluis met puntdeuren in de Nederlandse stad Utrecht en vormt de verbinding tussen de Utrechtse Stadsbuitengracht en de Vecht. De vaarweg is CEMT-klasse II. De sluis is 95,00 m lang, de wijdte is 8,00 m, de schutlengte is 82,00 m en de kolk is 18,00 m breed. Geschut wordt tot 2,10 m diepgang. De minste drempeldiepte is aan de noordzijde KP -1,84 m, aan de zuidzijde KP -2,23 m.

De sluis is in middeleeuwen aangelegd om het waterpeil in het Utrechtse singel en grachtenstelsel op peil te houden. Rond de sluis is reeds in 1300 een voorstad ontstaan met de naam Bemuurde Weerd, die zelf ook omgracht en ommuurd was. Veel kleine ambachtelijke bedrijven vestigden zich hier. De Vecht was in de scheepvaart een belangrijke schakel tussen Amsterdam en de rivier de Rijn. Bij de Weerdsluis vond je in de 18de en 19de eeuw veel mensen, waaronder vrouwen en kinderen, die zich beschikbaar stelden om de schepen met menskracht door de Utrechtse singels en grachten te trekken, dit omdat de stad binnen haar muren het gebruik van trekpaarden verboden had.

De sluis is voor de beroepsvaart van ondergeschikt belang, hoewel het belang weer toeneemt door de modal shift, het overgaan van wegvervoer op vervoer over water. Utrecht is bekend door de bierboot en de stroomboot, die elk de horeca langs de grachten bevoorraadt. Over de wal mag maar met een asdruk van ten hoogste 1 ton worden gereden, beide schepen nemen elk zo'n 40 ton voor hun rekening. De Weerdsluis is daarnaast ook een geliefde zomerse lunchplek om het "schut-gepruts" van amateurs gade te slaan.

De sluis is niet via de marifoon aan te roepen. Er hoeft geen sluisgeld meer te worden betaald.
Waterway Name: Stadsbuitengracht

Connected Points:
'Stadsbuitengracht' and 'de Vecht'


Type: Lock

Date Opened: 1/2/1300

Elevation Difference (meters): 1.00

Site Status: Operational

Web Site: [Web Link]

Date Closed (if applicable): Not listed

Visit Instructions:
Logs marked as “visits” should be made after physically visiting the waymark location. Include a picture taken during the visit. Notes may be logged by individuals who have visited the web site or looked at the online information and would like to provide comments or feedback on the waymark.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Waterway Locks, Planes and Lifts
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log User Rating  
Arbret visited Weerdsluis  - Utrecht 6/15/2014 Arbret visited it
Zugführer visited Weerdsluis  - Utrecht 10/3/2013 Zugführer visited it

View all visits/logs