Museu de Arte Contemporânea da Fundação de Serralves - Porto, Portugal
Posted by: Groundspeak Premium Member razalas
N 41° 09.598 W 008° 39.574
29T E 528561 N 4556571
Quick Description: [PT]O Museu de Arte Contemporânea da Fundação de Serralves fica na cidade portuguesa do Porto. [EN] The Museum of Contemporary Art of the Serralves Foundation is in the Portuguese city of Porto.
Location: Porto, Portugal
Date Posted: 9/18/2012 6:07:49 AM
Waymark Code: WMFA34
Published By: Groundspeak Regular Member coisos
Views: 4

Long Description:
[PT]
"O Museu de Serralves é um edifício da autoria do arquitecto Álvaro Siza, convidado no início da década de 90 para conceber um projecto museológico que tivesse em consideração singulares condições de espaço e de integração paisagística. Os primeiros estudos datam de 1991 e a construção iniciou-se cinco anos depois. A implantação do edifício aconteceu no espaço da horta da antiga Quinta de Serralves, uma zona que, devido ao seu declive, permitiu semi-enterrá-lo, minimizando o seu impacto no espaço envolvente. Esta escolha permitiu, ao mesmo tempo, evitar o abate de árvores e facilitar o acesso do público ao Museu, a partir de uma nova entrada aberta na Rua D. João de Castro.
Em 1998 iniciou-se o arranjo paisagístico da envolvente do Museu, da autoria de João Gomes da Silva. Uma das principais premissas na origem do projecto foi a relação que o edifício estabelece com o exterior através das amplas janelas, tendo-se optado pela introdução de vegetação originária do Norte de Portugal e pela criação de maciços verdes e de clareiras. Esta nova paisagem veio acentuar a importância da luz como elemento potenciador de diferentes perspectivas sobre o edifício e os espaços que o envolvem."


[EN]
"The building of the Serralves Museum was designed by architect, Álvaro Siza, who was invited in the early 1990s to design a museum project that took into consideration the specific characteristics of the physical setting and the need for integration within the surrounding landscape. The initial studies were drawn up in 1991 and construction began five years later. The building was erected in the former vegetable garden of the Serralves Estate. The slope of the terrain enabled the building to be partially buried, thus minimising its visual impact on the surroundings. The choice of this zone also overcame the need to cut down trees and facilitated public access to the Museum via a new entrance created in the Rua D. João de Castro.
Landscaping of the area around the Museum began in 1998, on the basis of designs by João Gomes da Silva. One of the main premises underlying the project was the building’s relationship with the exterior, by means of large windows. It was decided to introduce vegetaion from the North of Portugal and create a mixture of dense foliage and clearings. This new landscape accentuated the importance of sunlight in fostering different perspectives of the building and its surrounding spaces. "


From: (visit link)
Architect: Álvaro Siza Vieira

Prize received: Pritzker Architecture Prize

In what year: 1992

Website about the Architect: [Web Link]

Website about the building: [Web Link]

Visit Instructions:
- Please provide a photo you have taken of the architect's work.

- And please write a little about your visit to the site. Tell us what you thought, did you liked it?

Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Architecture Prizes
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log  
Torgut wrote comment for Museu de Arte Contemporânea da Fundação de Serralves - Porto, Portugal 9/24/2012 Torgut wrote comment for it