Molen van Makkum (Drenthe)
Posted by: Groundspeak Premium Member breukelenh
N 52° 50.805 E 006° 31.940
32U E 333821 N 5858075
Quick Description: De Molen van Makkum is een korenmolen in het buurtschap Makkum, direct ten zuidoosten van Beilen in de provincie Drenthe. The Mill of Makkum is a corn-mill in Makkum, close to Beilen in the province of Drenthe.
Location: Drenthe, Netherlands
Date Posted: 7/7/2012 1:05:09 PM
Waymark Code: WMETXC
Published By: Groundspeak Premium Member eikenboom
Views: 2

Long Description:
De molen werd in 1906 gebouwd als opvolger van een omgewaaide standerdmolen, het laatste exemplaar van Drenthe. Voor de bouw van de grondzeiler werd gebruik gemaakt van het achtkant van een poldermolen uit De Groeve bij Zuidlaren.

De molen had meerdere malen te kampen met (forse) stormschade. Nadat de molen kap en wiekenkruis bij de storm van 13 januari 1993 verloor werd de molen in 1997 compleet gerestaureerd. De molen was decennia lang eigendom van de familie Mulder, maar is in 2005 in eigendom overgegaan naar de nieuwe bewoners van het molenaarshuis. De roeden van de molen zijn 19 meter lang en zijn voorzien van het fokwieksysteem met remkleppen en zeilen. De molen is uitgerust met een koppel maalstenen . Een groep vrijwillige molenaars maalt wekelijks met de molen. De molen heeft nooit een officiële naam gehad, maar wordt doorgaans als de Molen van Makkum aangeduid.

This Mill was built in 1906 after a previous mill was destroyed. Also this mill had problems with storms. The last big storm destroyed the top in 1993. It got restored in 1997 and it is used weekly on saturday mornings. This mill never got an official name, therefor it called the Molen van Makkum.
Date of Manufacture: 1/18/1906

Purpose: Milling

Open to the public: yes

Is This Windmill Functional?: Yes!

Windmill Farm: no

Cost: 0.00 (listed in local currency)

Museum on Site: no

Visit Instructions:
When logging a VISIT to a windmill that has been Waymarked, please take a a photograph of the Windmill and provide a summary of your visit. In this way we can track changes to the mills over the years
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Windmills
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log User Rating  
vanderkooij visited Molen van Makkum (Drenthe) 9/6/2014 vanderkooij visited it
Team Professor X visited Molen van Makkum (Drenthe) 12/2/2012 Team Professor X visited it

View all visits/logs