Dromedaris - Enkhuizen
Posted by: Groundspeak Premium Member Hi-Bye
N 52° 42.039 E 005° 17.581
31U E 654936 N 5841437
Quick Description: De Dromedaris is de zuidelijke toegangspoort van de stad Enkhuizen. Een oude gevangenis en verdedigingstoren.
Location: Noord-Holland, Netherlands
Date Posted: 4/22/2015 8:06:36 AM
Waymark Code: WMNR0H
Published By: Groundspeak Premium Member Axel-F
Views: 2

Long Description:

DROMEDARIS (of Zuiderpoort of Engelse Poort).

De Dromedaris is een bakstenen poortgebouw, gebouwd in 1540 met latere toevoegingen, ter verdediging van de haveningang. Het bestaat uit een hoofdtoren op cirkelvormige grondslag en een neventoren op (ged.) rechthoekige resp. (ged.) halfcirkelvormige grondslag. de neventoren, direct grenzend aan de hoofdtoren, een overwelfde poortdoorgang.

De hoofdtoren heeft een kelder- en een beganegrondverdieping van zwaar metselweren heeft een ingang aan de stadszijde; per verdieping voorts 4, resp. 6 schietgaten voor geschut en/of handvuurwapenen, omlijst door natuursteen en aan bovenzijde voorzien van afvoerkanalen. De kelderverdieping heeft een koepelgewelf en de begane grond een 12-delig meloengewelf met bakstenen ribben, die rusten op geprofileerde kraagstenen.

De in 1649-'58 op de hoofdtoren gebouwde verdiepingen zijn met minder zwaar metselwerk uitgevoerd. Het gebouw is afgedekt met een leien tentdak en voorzien van een houten, met lood beklede, klokkenkoepel, alsmede enkele kleine dakkapellen. Op de verdieping een schouw met witje, overgebracht uit een pand aan de Nieuwstraat. Aan de oostelijke muur twee ankers uit 1537. Klokkenspel, waarvan 2 klokken gegoten door G. van Wou in 1524 en 18 door P. Hemony in 1671-'77; het speelwerk 17e eeuws; voorts een "beurtschippers- of veermansklok" van J. Verbruggen 1755. vensters hebben natuurstenen omlijstingen, waarop een fronton rust. De neventoren is van minder zwaar metselwerk, bevat een beganegrond-verdieping, toegankelijk vanuit de poortdoorgang, alsmede twee in 1649-'58 daarop gebouwde verdiepingen.

De poortdoorgang is aan de veld- en stadszijde voorzien van een natuurstenen omlijsting en -sierwerk; de doorgang is aan de stadszijde bekroond met een beeld van de stedemaagd.

 
<strong>Monument Number</strong>: 464878

<strong>Address of this Rijksmonument</strong>:
Paktuinen 1 1601 GD Enkhuizen


<strong>Relevant Database Website</strong>: [Web Link]

<strong>Is This Rijksmonument open to the public ?</strong>: yes

<strong>Rate your Waymark</strong>:

Visit Instructions:

The requirement for logging this Waymark will be at least, shoot and post one nice picture of the Waymarking point. We prefer two pictures, one of the Rijksmonument shield and one the building.

Don't use pictures from the internet, we look at that in the review.

Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Rijksmonumenten - Dutch National Monuments
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
There are no logs for this waymark yet.