Vogelhoeksmolen - Enkhuizen, The Netherlands
Posted by: Groundspeak Premium Member Hi-Bye
N 52° 42.549 E 005° 17.927
31U E 655295 N 5842395
Quick Description: Vogelhoeksmolen, windmill which is moved from Friesland to West-Friesland. Now standing in "Het zuiderzeemuseum, Enkhuizen. You have to pay a fee to visit the museum and see this mill!!
Location: Noord-Holland, Netherlands
Date Posted: 4/11/2015 1:42:44 AM
Waymark Code: WMNNWV
Published By: Groundspeak Premium Member eikenboom
Views: 1

Long Description:
Oorspronkelijk stond deze achtkante bovenkruier even ten noorden van Hemelum (Friesland) aan de zuidelijke oever van de Morra. Hij moet daar tussen 1855 en 1873 zijn gebouwd en bemaalde tot omstreeks 1947 een gebied van ca. 50 ha, dat bekend stond als de Vogelhoek, op de Friese boezem en werd daarom 'De Vogelhoeksmolen' genoemd.

Na de buitenbedrijfstelling is de molen in verval geraakt en na nog een tijd met slechts één roe te hebben gestaan in 1970 afgebroken. De onderdelen zijn toen naar Adorp vervoerd en daar is de molen in de werkplaats van de molenmaker gerestaureerd en opgeslagen in afwachting van de verplaatsing naar het Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen in 1984.
De molen wordt gebruikt voor het doorspoelen van de waterpartijen op het terrein van het Buitenmuseum. Het water dat hiervoor nodig is wordt onttrokken aan het IJsselmeer.

Vanaf 2012 wordt de molen op de Friese manier van zeilen voorzien: voor het draaien van de molen worden de zeilen in de wieken gehangen en na het draaien compleet verwijderd.

For further information you can visit the link to the museum: (visit link)
Date of Manufacture: 3/3/1865

Purpose: Water Pumping

Open to the public: no

Is This Windmill Functional?: Yes!

Windmill Farm: no

Museum on Site: no

Cost: Not Listed

Visit Instructions:
When logging a VISIT to a windmill that has been Waymarked, please take a a photograph of the Windmill and provide a summary of your visit. In this way we can track changes to the mills over the years
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Windmills
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
There are no logs for this waymark yet.