Sint Nicolaasmolen "Nije Moll" - Denekamp (NL)
Posted by: Groundspeak Premium Member Axel-F
N 52° 22.631 E 007° 00.001
32U E 363864 N 5804872
Quick Description: One of the two windmills in Denekamp, The Netherlands
Location: Overijssel, Netherlands
Date Posted: 2/28/2015 7:18:48 AM
Waymark Code: WMNEHG
Published By: Groundspeak Premium Member montythemule
Views: 0

Long Description:
De Sint Nicolaasmolen of Nieuwe Molen is een korenmolen in Denekamp in de Nederlandse provincie Overijssel.

De molen werd in 1859 gebouwd. Tot 1922 bleef de molen op windkracht in bedrijf, daarna volgde een lange periode van verval. In 1976 volgde een omvangrijke restauratie waarna de molen weer op vrijwillige basis in bedrijf is gekomen. De huidige vrijwillige molenaar is een kleinzoon van een van de vroegere eigenaren. Thans is de molen eigendom van de Molenstichting Lattrop-Tilligte.

De molen is thans ingericht met twee koppels maalstenen die op windkracht worden aangedreven, een derde kleiner exemplaar heeft motoraandrijving. De roeden van de molen zijn 22 meter lang en zijn voorzien van het fokwieksysteem met remkleppen en zeilen.

In 1859 namen een hotelhouder en enkele boeren uit Denekamp het initiatief om een derde windmolen op te richten. De reden is waarschijnlijk dat in de omgeving van Denekamp voldoende graanteelt was om ook een derde molen te kunnen laten draaien.
Even buiten Denekamp aan de weg naar Ootmarsum werd deze beltmolen gebouwd.

Tot 1902 had de molen geen vaste molenaar maar verzorgden daarvoor opgeleide knechten, die in dienst waren van de oprichters/eigenaars, het werk op de molen.
In 1902 kwam J.H. Derkman als eerste vaste molenaar op de molen. Hij had zijn opleiding in Duitsland genoten. Om als zelfstandig molenaar te kunnen werken, moest hij eerst de anderen uitkopen. Pas op 5 december 1908 werd voor een bedrag van ƒ 1300,- de laatste mede-eigenaar uitgekocht. Vandaar dat de molen zijn naam kreeg. De huidige molenaar is een kleinzoon van de eerste volle eigenaar.

In oktober 1917 werd in Denekamp een landbouwcoöperatie opgericht. In 1922 had deze een dorserij, maalderij en een graanpakhuis in gebruik. Dit betekende het feitelijke einde van de molen als bestaansbron voor de molenaar. Daar kwam nog bij dat aan de westzijde van de molen een nieuwgebouwde zuivelfabriek De Volharding letterlijk de molen de wind uit de zeilen nam. Stilstand en verval waren dan ook een logisch gevolg.

Rond 1970 verkeerde deze molen in erbarmelijke staat. In 1976 volgde algehele rehabilitatie, waarvoor een zeer omvangrijke restauratie nodig was. De huidige bovenas is de eerste gietijzeren as ooit voor deze molen. Toen de molen buiten bedrijf kwam was de as, niet ongebruikelijk in deze regio, nog van eiken.
source and more information in Dutch:
(visit link)

Yhe windmill is open to public:
1 april - 31 okt zaterdag 10.00 - 13.00 uur
1 november - 31 maart zaterdag 10.00 - 12.00 uur
Date of Manufacture: 1/2/1859

Purpose: Milling

Open to the public: yes

Is This Windmill Functional?: Yes!

Windmill Farm: no

Cost: 1.00 (listed in local currency)

Museum on Site: no

Visit Instructions:
When logging a VISIT to a windmill that has been Waymarked, please take a a photograph of the Windmill and provide a summary of your visit. In this way we can track changes to the mills over the years
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Windmills
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
There are no logs for this waymark yet.