Extension du Palais des Congrès - Paris, France
Posted by: Groundspeak Premium Member RakeInTheCache
N 48° 52.724 E 002° 16.986
31U E 447437 N 5414222
Quick Description: [FR] Une façade inclinée et un grand cône dessinaient le nouveau visage de cette porte parisienne. [EN] A sloping facade and a large cone gave a new look to this gateway into Paris.
Location: Île-de-France, France
Date Posted: 2/14/2015 11:42:44 AM
Waymark Code: WMNCJY
Published By: Groundspeak Premium Member razalas
Views: 0

Long Description:
[FR] Le projet consistait à ajouter quarante mille mètres carrés à la construction existante du Palais des Congrès de Paris et sa grande salle de 2 400 places datant de 1973. En créant des espaces d’exposition, une nouvelle salle et de nouveaux bureaux mais aussi une extension du centre commercial, ce projet transformait l’apparence et l’impact du bâtiment sur la Porte Maillot. Celle-ci étant comprise comme un lieu de passage, une porte sur le grand axe Le Louvre-La Défense, et non comme une place.

A l’entrée, un grand cône, placé en tangente, accueille sur plusieurs niveaux des lieux de rencontre et dans sa partie supérieure le nouvel auditorium. Le grand balcon fut, lors du concours, le moyen de gagner de larges surfaces d‘exposition à l’intérieur, car il permit d’assurer l’évacuation de la grande salle à l’air libre en évitant de nombreux escaliers de secours intérieurs.

[EN] The project consisted in adding forty thousand square meters to the existing Palais des Congrès de Paris, and its 2,400-seats auditorium, which dates from 1973. By creating exhibition spaces, a new auditorium and new offices as well as extending the commercial centre, this project transformed the appearance and impact of the building on the Porte Maillot. This is now seen as a thoroughfare along the major Louvre-La Défense axis rather than a square.

t the entrance, a large cone, set at a tangent, accommodates meeting rooms at different levels and a new auditorium in its upper section.The big balcony was, during the competition, the means to gain wide exhibition space inside, because it allowed to assure the evacuation of the auditorium outdoors by avoiding numerous internal fire escapes.
Architect: Christian de Portzamparc

Prize received: Pritzker Architecture Prize

In what year: 1994

Website about the Architect: [Web Link]

Website about the building: [Web Link]

Visit Instructions:
- Please provide a photo you have taken of the architect's work.

- And please write a little about your visit to the site. Tell us what you thought, did you liked it?

Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Architecture Prizes
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
There are no logs for this waymark yet.