Kasteel Groeneveld (Baarn- NL)
Posted by: Groundspeak Premium Member Axel-F
N 52° 13.122 E 005° 15.328
31U E 654073 N 5787760
Quick Description: Castle in Baarn
Location: Utrecht, Netherlands
Date Posted: 3/16/2012 12:34:17 PM
Waymark Code: WME090
Published By: Groundspeak Premium Member bluesnote
Views: 9

Long Description:
Kasteel Groeneveld is een landgoed in de gemeente Baarn. Het is in gebruik als het "Buitenplaats voor stad en land" van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Kasteel
In de zeventiende en achttiende eeuwen was het gebruikelijk voor rijke Amsterdammers om een buitenplaats aan te schaffen waar tijdens de zomer kon worden verpoosd. Vaak liggen deze buitens op de grens van zand- en veengrond. De landgoederen in 't Gooi ('s-Graveland), langs de Vecht en aan de binnenduinrand (de Keukenhof) zijn hier voorbeelden van.
In 1696 kocht Marcus Mamuchet grond aan in Baarn en liet Groeneveld in 1710 bouwen. Op dat moment bestond het gebouw uit het middendeel, een koetshuis en een oranjerie. De volgende bewoner was Cornelis Hasselaer, die in 1735 op een veiling voor 3000 gulden de ambachtsheerlijkheid Eemnes-Binnen en -Buiten kocht. Hij overleed in 1737 en werd in de St Nicolaaskerk in Eemnes begraven. Zijn zoon, Pieter Cornelisz. Hasselaar, 17 jaar oud, erfde de ambachtsheerlijkheid. Hij verkocht het in 1755 (?) en vertrok naar Indië.
De volgende bewoner is Lucas van der Dussen. Rond 1760 werden aan het kasteel twee halfronde vleugels gebouwd. In 1774 kocht Hasselaer het kasteel terug. Na zijn overlijden in 1797 kwam het kasteel in handen van Joan Huydecoper van Maarsseveen (Den Haag, 1769-Baden-Baden, 1836).

Park
Het landgoed rond het kasteel is ongeveer 130 ha. De tuin van Groeneveld werd aangelegd in de Hollandse Barokke stijl, die wordt gekenmerkt door strenge geometrische vormen en imponerende oprijlanen.
Toen in de achttiende en negentiende eeuw de Engelse landschapsstijl opgeld deed werd het park omgevormd. Waterpartijen, heuvels, slingerende paden en boompartijen werden aangelegd. Vooral na 1830 werd de landschapsstijl in Groeneveld geperfectioneerd. Ook werd er een ijskelder aangelegd. Deze bestaat nog en wordt nu bewoond door grootoorvleermuizen.
Nadat de tuin tientallen jaren was verwaarloosd, werd hij eind 70-er jaren door Michael van Gessel gerestaureerd.

Museum
In het kasteel is één van de drie xylotheken van Nederland te zien. Alle drie zijn zij in de 18de eeuw in opdracht van koning Lodewijk Napoleon vervaardigd door Alexander Schlümbach (1772-1835).

English (abstract)
"Castle Groeneveld is an imposing country house from the XVIII century. It was built around 1710 under the command of huguenotte Marcus de Mamuchet van Houdringe, from the French nobility. Later on, the mansion served for a long time as a summer house for well stablished Amsterdammers. In the castle, expositions and activities are organised in the fields of culture and landscaping. During the end of the XVIII and beginning of the XIX centuries its landscape was completely modified. From its original French charactheristics it acquired a more English style. (...)"

A unique photo is required to log a valid visit for this Waymark.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact

Admission Charge?: yes

Website: [Web Link]

Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Castles
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log User Rating  
Esdoornroosje visited Kasteel Groeneveld (Baarn- NL) 1/18/2015 Esdoornroosje visited it
hairbo visited Kasteel Groeneveld (Baarn- NL) 1/18/2015 hairbo visited it
Heracross visited Kasteel Groeneveld (Baarn- NL) 6/2/2014 Heracross visited it
MarkyMarkies visited Kasteel Groeneveld (Baarn- NL) 9/23/2012 MarkyMarkies visited it

View all visits/logs