By using this site, you agree to its use of cookies as provided in our policy.

Stadsgevangenis - Enkhuizen, The Netherlands
Posted by: Groundspeak Premium Member Hi-Bye
N 52° 42.249 E 005° 17.717
31U E 655076 N 5841832
Quick Description: Former City Jail in Enkhuizen, build in 1612. Now used as a museum and exhibition space.
Location: Noord-Holland, Netherlands
Date Posted: 3/19/2015 6:06:30 AM
Waymark Code: WMNHNE
Published By: Groundspeak Regular Member Math Teacher
Views: 0

Long Description:
De gevangenis werd in 1612 gebouwd, in het begin van de 20e eeuw vertoonde het gebouw een behoorlijke verzakking, in 1903 is daarom een betonfundering aangebracht onder de oostmuur en zijn twee hoge contraforten tegen deze muur geplaatst.

Het merkwaardige hoge smalle gebouw dat geheel van baksteen is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond is vrijwel geheel in de staat waarin het gebouwd is bewaard gebleven. De voorgevel bevat op elke verdieping één smal en twee bredere gekoppelde kozijnen met glas in lood en inwendig van tralies voorzien; op de begane grond zijn er ramen met roeden in geplaatst. De achtergevel bevat enkele kleine vensters. In de top geeft een luik met halfcirkelvormige ontlastingsboog erboven licht op de zolder. De gehele westelijke muur is vernieuwd.

Inwendig zijn op de begane grond en op elke verdieping twee ruime cellen aangebracht, vrijwel verstoken van licht en frisse lucht. Dit komt doordat langs de voor- en achtergevels gangen zijn geprojecteerd, verbonden door een smalle gang langs de oostelijke muur.

De cellen zijn van zwaar eikenhout getimmerd, deuren en vensters voorzien van gesmeed ijzeren beslag en tralies uit de bouwtijd. Boven de deuren op de eerste verdieping is het bouwjaar 1612 gesneden. Men bereikt deze verdieping langs een wenteltrap de oostmuur; hogerop zijn steektrappen aangebracht, evenals aan de achterzijde.

In de gevangenis zijn ook nog oude martelwerktuigen terug te vinden.
Address:
Zwaanstraat 1
Enkhuizen, Noord-Holland The Netherlands
1600KM


Open to the public: Yes

Hours:
For information visit the VVV in Enkhuizen. VVV Enkhuizen e.o. Tussen Twee Havens 1 1601 EM ENKHUIZEN T 0228 313 164 www.vvvenkhuizen.nl/


Fees?: Not listed

Visit Instructions:
In order to add a new log to the waymark of this category, simply take another photo of the prison from a different angle than the other posts. Also add to the history of the jail when possible.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Trails.com Maps
Nearest Waymarks
Nearest Retired Prisons
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Nearest Hotels
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
There are no logs for this waymark yet.